« обратно към услуги
ДИАГНОСТИЧНИ МАНИПУЛАЦИИПРОФИЛАКТИЧНИ МАНИПУЛАЦИИЛЕЧЕБНИ МАНИПУЛАЦИИ

 • Лазерна дентална медицина:
     - Лазерна физиотерапия;
     - Хирургична лазер терапия;
 • Съвременна ендодонтия:
     - Работа под микроскоп
     - Работа с кофердам
     - Разширяване с ендодонтски наконечник и машинни пили под контрол на апекс-локатор
     - Запълване с топла вертикална кондензация
     - Щифтово изграждане
     - Поставяне на пинлей
 • Детска стоматология
 • Ортопедия
 • - неподвижно протезиране:
     - Металокерамика;
     - Бленд-коронки;
     - Телескоп-коронки;
     - Постоянни ляти шини;
     - Безметални конструкции (виж );
  - подвижно протезиране:
     - Частични протези;
     - Цели протези;
     - Субтотални протези (фиксирани с телескоп коронки или траверси);

 • Кариесология
     - Лечение на кариес чрез поставяне на обтурации (пломби);
     - Лечение на кариес, чрез лабораторно изработен инлей;
     - Третиране на зъбна хиперестезия (болезненост);


ДИАГНОСТИЧНИ МАНИПУЛАЦИИРентгенови зъбни снимки с дигитален рентген Kodak


В Дентално студио „Света Аполония” разполагаме с цифров рентгенов апарат на водещата компания Kodak. Апаратът позволява да се получи бърз и висококачествен образ (за по-малко от 2 секунди), който може да бъде визуализиран на монитор в кабинета, където се провежда лечението Ви, и/или да получите на цифров носител. Освен високоефективен, дигиталният рентген е щадящ здравето – времето на рентгеново лъчение е значително редуцирано, с което се намалява вредното въздействие върху зъболекаря и пациента.

Интраорален преглед с камера Kodak


Ние споделяме вашето желание да бъдете напълно информирани за качеството на извършваното лечение, затова във всеки един етап от него ще направим зъбен оглед с интраорална камера, който да наблюдавате на монитора пред Вас. По този начин ще добиете визуална представа за диагностичния и терапевтичния процес от лечението.

Изследване за виталитет


С това изследване се определя дали даден зъб е здрав или са настъпили необратими изменения в него, което определя характера на последващото му лечение. С помощта на специален апарат се подава електрически сигнал към електрод свързан със зъба, и с усилването му се следи дали се появява усещане за чувствителност в зъба. При нас пациентът може сам да регулира силата на сигнала, като при усещане за гъделичкане или „мравучкане” в зъба, преди да е усетил болка, подаването на сигнала се преустановява. Стойността на сигнала в този момент показва дали зъба е витален или съответно какво изменение е настъпило.

Тест за определяне на киселинността и възрастта на плаката


Тестът е обективен способ за оценка на потенциалния риск от развитие на кариес, свързан с наличието на плака. Така се насочва вниманието Ви, при почистване, към „рисковите зъби” или „рисковите повърхности”, с цел повишаване степента на оралната хигиена и снижаване на риска от образуване на кариес в тези места.

Тест за оценка на количеството и качеството на слюнката


В определени случаи, за проблеми като ускорено износване на зъбите, абразия, чувствителност или лош дъх допринасят промени в количеството и качеството на слюнката. Този тест цели да открие евентуални нарушения в баланса на слюнката и помага да изградим план за възстановяване му. Проверката на количеството на стимулираната слюнка пък може да покаже заболяване на някоя от големите слюнчени жлези.

Тест за бързо откриване на високи нива на Streptococcus mutans


Streptococcus mutans е основна кариесогенна бактерия, наличието на високи нива на която показва податливост към развитие на кариес. Тестът използва специфичен имунохроматографски процес, който изключва употребата на инкубатори или други уреди и така резултатите са готови след само 15 минути.ПРОФИЛАКТИЧНИ МАНИПУЛАЦИИПрофилактика на зъбен кариес и пародонтално възпаление


 • Обучение в правилен метод за четкане на зъби
Бактериалната плака, прикрепена върху зъбната повърхност е естествена среда за развитието на над 300 вида бактерии, чиито метаболизъм е в основата на възникването на зъбен кариес и пародонтални възпалителни реакции (гингивит, пародонтит). Чрез механичното почистване на зъбите се премахва бактериалната плака. Ежедневното ú отстраняване сутрин и вечер предпазва от поява на зъбен кариес и значително намалява риска от развитие на възпаления. Освен регулярността, малко известно е, че от важно значение са посоката на движение и натиска на четката при почистване. За повече информация относно методите, можете да се свържете с нас.
Друго, което малко се знае е, че използваната четка трябва добре да се подсуши и стерилизира преди следващата ú употреба, защото по самите влакна на четката се натрупват бактерии, които могат да доведат до ре-инфектиране. Стерилизирането на четката за зъби с ултравиолетова светлина е лесен и достъпен метод за нейната поддръжка. Четката се поставя в малка кутия с източник на УВ лъчи и до следващата ú употреба светлината ще е елиминирала бактериите.

В Дентално студио „Света Аполония” провеждаме мотивационно обучение за употреба на лични средства за орална хигиена в зависимост от индвидуалните Ви нужди – четка за зъби, паста за зъби, конец за зъби, интердентална четка, четка за протезни конструкции, четка за трудно достъпни области, води за изплакване на устната кухина и др. Грижата за зъбите започва с пробива на първото млечно зъбче, което внимателно трябва да се почиства с приспособление, поставяно на пръста на родителя. А за вашите пораснали деца обучението ще създаде навици, помагащи им да се радват на здрави зъби.
 • Ендогенен прием на флуор
Употребата на флуорни таблетки и капки от бременни и деца до 14 год. е доказано ефективна анти-кариес профилактика. Приемът на флуор по този начин осигурява контролирана концентрация на веществото в организма. Необходимо е обаче да се ограничи консумацията на вода и други продукти с високо съдържание на флуор, за да не се наблюдава флуороза. Проявите на хронично флуорно въздействие (флуороза) при деца могат да бъдат оцветени петна по коронката на зъба (от тебеширено-бяло, жълто, кафяво до черно) и лесна чупливост на емайла, и дори генерализирана остеосклероза при възрастни индивиди. За да се избегне развитието на флуороза при децата, от съществено значение е ползването на флуорни таблетки под контрола на родителите.


 • Силанизиране
Представлява локално запечатване със силант на дълбоките фисури (трапчинки и вдлъбнатини) по дъвкателната повърхност на зъбите. Терапията е подходяща за новопоникнали постоянни детски зъби, като е необходимо силанта да се нанася ежегодно.

Профилактика на травматизъм:


 • Изработване на шина при бруксизъм:
Изработва се по индивидуален отпечатък. Шината се носи по време на сън, за да се предотврати изтриването на зъбите от нощното скърцане със зъби (бруксизъм).

 • Изработване на шина против хъркане:
Изработва се по индивидуален отпечатък. Носи се по време на сън за предотвратяване на хъркането.

 • Изработване на протектор за спорт (бокс или други бойни спортове, баскетбол, хокей на лед и др.):
Изработва се по индивидуален отпечатък. Протекторът се носи по време на тренировка, като вида на спорта определя спецификата на конструкцията и дебелината му.ЛЕЧЕБНИ МАНИПУЛАЦИИЛазерна дентална медицина:


Приложението на лазерите в денталната медицина навлиза интензивно в ежедневната практика. В Дентално студио “Света Аполония” разполагаме както с червен лазер за физиотерапия, така и с диоден лазер за хирургични интервенции.

 • Лазерна физиотерапия:
Нискоинтензивните лазери, какъвто е червеният лазер, имат противовъзпалително, обезболяващо и стимулиращо регенерацията действие. Това обуславя приложението им за лечение на стоматити, пародонтопатии, биологично лечение на пулпити, периодонтити, алвеолити и перекоронарити, абсцеси и флегмони, артрити и артрози на темпоро-мандибуларната става, сиалоаденити и сиалодохити, невралгии и неврити, и за стимулиране на оздравителния процес на следоперативни рани и костни фрактури.

Физиотерапевтичните процедури с червен лазер са противопоказни при всички форми на левкоплакия, изменения в устната лигавица с пролиферативен характер, папиломатоза, хиперкератоза, ромбовиден глосит. Терапевтичният лазер е с контраиндикации и към общи заболявания, като декомпенсирани сърдечно-съдови заболявания, прекаран инфаркт, хипертония и хипотония III степен, злокачествени новообразувания, доброкачествени тумори на главата и шията, кръвни заболявания, диабет.

 • •  Хирургична лазер терапия:
Диодният лазер има биостимулиращ ефект, кръвоспиращо и обезболяващо действие. С него се провеждат прецизни и почти безкръвни хирургични намеси в устата. Това му предимство спомага за получаването на отлични резултати при лечението на пародонтални джобове. Прилага се като допълнение на процедурата за почистване на зъбен камък по кореновата повърхност, а не като нейна алтернатива. Ефекта му се състои в отстраняване на възпалените меки тъкани във вътрешността на пародонталния джоб, което намалява броя на бактериите в дълбочина, т.е. постига се обеззаразяване на джоба и съответно елиминиране на възпалението и съпътстващите го кървене, подуване и болка. Свойството на лазерния лъч безболезнено да разрязва меките тъкани се използва и при вземането на отпечатък от прагово изпилени зъби, където замества неприятното поставяне на конец за отдръпване на венеца.

За приложението на лазерната енергия в естетичната стоматология за избелване на зъбите в дълбочина, можете да научите повече .

Съвременна ендодонтия (канално лечение):


 • Работа под микроскоп:

 • Стоматологичният микроскоп улеснява както диагностичния, така и лечебния процес. Микроскоп-подпомогнатото лечение, което се прилага в Дентално студио „Света Аполония” позволява контрол на прецизността на извършваните процедури, особено при третиране на пулпит и периодонтит. С негова помощ става възможно откриването на невидими за окото фрактури на коронката и корена, съпътствани от често необяснима за пациента болка.

 • Работа с кофердам:


 • За осигуряване на пълната стерилност при канално лечение и за контрол на влажността при лечение на кариес, в Дентално студио „Света Аполония” изолираме зоната на лечение около зъба с гумено платно (кофердам).

 • Работа под контрол на апекс-локатор:


 • След първоначална подготовка на кореновия канал за работа с машинна пила, пристъпваме към разширяването му с ендодонтски наконечник под контрол на апекс-локатор. Този апарат, показва близостта на пилата спрямо кореновия връх, за да сме сигурни, че работим в границите на кореновия канал и всеки милиметър от него е почистен и подготвен за предстоящото му запълване. Качественото обработване на кореновия канал е един от определящите фактори за дълготрайността на направеното канално лечение.

 • Запълване с топла вертикална кондензация:


 • След като бъде завършена препарацията (разширение) на кореновия канал, той може да бъде запълнен или ръчно с латерална кондензация с гутаперча или с апарат за запълване с разтопена гутаперча, което представлява топлата вертикална кондензация. Тъй като от прецизността на обработката и запълването на кореновия канал зависи колко дълго лекувания зъб ще функционира, в Дентално студио „Света Аполония” задължително контролираме всяко запълване с дигитална рентгенова снимка.

 • Щифтово изграждане:


 • Поставяне на щифт в кореновия канал се налага, когато разрушението на коронката на зъба е много голямо и възстановяването му само с пломба не би било дълготрайно. В зависимост от планираното възстановяване може да бъде използван щифт от неръждаема стомана, титаниев или със златно покритие, както и от фибростъкло(бял). Последния вид щифтове са предпочитани при изграждания под естетични възстановявания от керамика, за да не прозира метал и светлината да преминава безпроблемно през тях.

 • Поставяне на пинлей:


 • Пинлеят представлява лабораторно изготвен щифт, който освен кореновата си компонента, има и коронкова част, оформена като пънче, върху което се циментира коронка. Предимствата пред обикновеното щифтово изграждане са: едноотливната връзка между пънчето и щифта и лабораторното му изготвяне, което гарантира точност на прилягане към зъба.Детска стоматология


В Дентално студио „Света Аполония” вашите деца могат да получат всички услуги, регламентирани по договор със НЗОК – един преглед и четири манипулации годишно, включващи лечение на кариес, лечение на пулпит или периодонтит и вадене на зъб.

Ние също така предлагаме на нашите малки пациенти възможност сами да изберат цвета на пломбата на млечните си зъби от разцветка със седем привлекателни цвята с блестящ ефект. Установено е, че цветните пломби улесняват родителите в не винаги леката задача да убедят децата си да посетят зъболекаря, както и че помагат на децата да преодолеят тревожността си. Материалът на пломбите, освен че е с привлекателен цвят и добра полируемост, освобождава флуор, предотвратяващ развитието на вторичен кариес.

Ортопедия


•   Неподвижно протезиране:Преди

След
 • •   Металокерамика:

 • Металокерамичните конструкции се изработват от лицензирани лаборатории от специални неалергизиращи сплави, биосъвместими към меките тъкани, с изключителна устойчивост на корозия. В Дентално студио „Света Аполония” можем да изработим металната част на металокерамиката от ТИТАН, който осигурява лекота и бързо адаптиране на пациентите към конструкциите. Сплави на благородни метали (злато) също могат да бъдат покрити с дентална керамика.


 • •   Бленд-коронки:

 • Представляват метални коронки с пластмасови или керамични фасети по предната видима повърхност на коронката.

 • Телескоп-коронки:

 • Наименованието на този тип коронки подсказва самия им вид – изглеждат като две коронки, поставени една върху друга. Вътрешната се използва, за да коригира неправилен наклон на зъба-мостоносител, а външната е част от подвижна или неподвижна мостова конструкция.


  Преди

  След
 • •   Постоянни ляти шини:

 • Използват се за стабилизиране на разклатени зъби.

  Към постоянно стабилизиране се пристъпва след преценка на причините за зъбната подвижност: поради загуба на кост при пародонтит, оклузална травма, случайна травма или поради комбинация от гореизброените. Шинирането се извършва само след проведено пародонтално лечение.

  За изработването на шината е необходимо да се направи изпиляване на повърхността на зъбите към езика и да се снеме отпечатък. След това готовата шина се циментира с подходящ цимент.

  Възможно е с лятата шина да се замести липсващ зъб, като на негово място в шината се поставя металкерамичен. • Безметални конструкции
 • (виж );

• Подвижно протезиране: • •  Частични протези:

 • Когато не всички зъби са изгубени в челюстта, но броят на останалите не позволява да се направи неподвижно протезиране, възможно решение е частична подвижна протеза с различни задръжни елементи към наличните зъби ( метални куки, пелоти, пластмасови зъбно-алвеоларни куки).
 • Цели протези:

 • При загуба на всички зъби в челюстта, протезата покрива изцяло алвеоларните гребени, затова се нарича още и тотална. С годините атрофията на костта продължава и е необходимо пластмасовите протези периодично да бъдат ребазирани с пластмаса, за да бъдат отново стабилни и функционални.


 • •   Назъбни протези (фиксирани с телескоп коронки, траверси, вътрекоренови цанги, импланти):

 • Когато наличните малко на брой зъби или зъбни корени остават под протезата, тя се нарича субтотална или назъбна.

Протезите могат да бъдат изработени от обикновена или еластична пластмаса, или с моделно-лят метален скелет (с механични стави или с фрезовани на фрез-апарат задръжни елементи). В Дентално студио „Света Аполония” Ви предлагаме опция моделно-лятата Ви протеза да бъде изработена от ТИТАН, който е биологично поносим и изключително лек метал, а това гарантира бързо адаптиране към новата конструкция в устата и дълготраен комфорт при ползването ú.


• Кариесология  Преди

  След
 • •  Лечение на кариес чрез поставяне на обтурации (пломби):

 • При наличие на кавитация (дупка) в твърдите зъбни тъкани, единственият начин за лечение е възстановяване на липсващите части на естествения зъб чрез пломба. За обтуриране се използват различни материали – композитни материали (химически полимеризиращи или полимеризиращи с помощта на светлина), компомери (кондензируем фотополимер), ормоцер (органично модифицирана керамика), гласйономерен цимент.

  В Дентално Студио „Света Аполония” всеки здравноосигурен пациент може да получи лечение на кариес по здравна каса. Според Националния Рамков Договор за лице над 18 години в рамките на година могат да бъдат извършени 2 манипулации – екстракция (вадене) на зъб и/или поставяне на пломба от химичен композит.

 • •   Лечение на кариес, чрез лабораторно изработен инлей :

 • Възможно е кавитациите да бъдат възстановени и чрез лабораторно изготвени пломби (инлеи) от композитен или керамичен материал. Този метод се предпочита при едновременно възстановяване на няколко дефекта, защото намалява до минимум престоя на стоматологичния стол и в рамките на две посещения инлеите са завършени и циментирани.
 • Третиране на зъбна хиперестезия (болезненост):

 • Зъбната хиперестезия е често срещан проблем. Основния симптом е болка в зъб под въздействието на нормални дразнители в устната кухина (термични, тактилни, химични) при хранене, пиене, а понякога и при говор. Болката е в резултат на разрушен или изтрит емайл при ”оголени” зъбни шийки и корени. Лечението се провежда в две посоки: 1) намаляване чувствителността на сетивните нерви с цел прекъсване предаването на болковия импулс към централната нервна система; 2) уплътняване на твърдите зъбни тъкани, за да се преустанови въздействието на дразнителите.

За повече информация, относно денталните услуги, които предлагаме, моля, наберете телефоните дадени за .

Не се колебайте да се свържете с нас, за да обсъдим Вашите въпроси за денталното Ви здраве!