« обратно към услуги

Какво представляват зъбните импланти?


Най-общо казано зъбния имплант представлява титанов винт, поставен в костта. Той замества корена на изваден зъб, като в последствие бива надграждан с коронка.

През 50-те години на миналия век, шведския професор по анатомия Пер-Ингвар Брьонемарк, изучавайки циркулацията на кръвта в костта, прави историческо откритие в медицината. Поставените за наблюдение в костта на опитни зайци оптични влакна, покрити с титан, не могат да бъдат отстранени след контакт с костта от няколко седмици. Той нарича това явление „остеоинтеграция”.

Съвременната технология на поставяне на импланти в костта се базира на това явление. В Дентално студио „Света Аполония” предлагаме имплантологично лечение с една от най-сигурните и съвременни системи, разработена от американската фирма „3I Implant Innovations”.

Важно ли е какъв имплант ще ми бъде поставен?

Видът на имплантологичната система, която ще изберете има огромно значение за успеха на импланта, който ще Ви бъде поставен.

За Вашата максимална сигурност, в Дентално студио „Света Аполония”, избрахме да работим с Нанотайт и Остеотайт импланти, отличени с престижните европейски и американски сертификати на здравните служби (CE и FDA - разрешителни). Тези имланти имат специално разработена, уникална, микрограпава, биоактивна повърхност, която спомага за по-доброто, по-сигурното и по-плътното им свързване към костта. Поради по-доброто заздравяване, Нанотайт и Остеотайт имплантите са доказано подходящи и при пациенти със системни заболявания.

Кога е необходимо да се постави имплант?


С имплант е възможно да бъде заместен както единичен така и няколко липсващи зъба чрез мостова конструкция върху няколко импланта. А при пълна загуба на зъби може да се протезира с подвижни протези, фиксирани с импланти.

Когато е загубен зъб вследствие на травма или в резултат на заболяване, заместването му с имплант е единствения начин да се постави коронка, като едновременно с това се запази костта на мястото на липсващия зъб. Другите методи на зъбно протезиране – с мост върху естествените съседни зъби или с подвижна конструкция, не могат да запазят костта и тя постепенно намалява. Това е важно, тъй като промяната в нивото на костта неизменно води до изменение във външния облик на лицето и усложнява протезирането на по-късен етап.


Надеждни ли са имплантите?Терапията със зъбни импланти е първи избор за лечение при липса на зъби, защото е с предвидим и дълготраен резултат.

Изследванията показват между 90% и 98% успех при здрави пациенти с добра кост и нормална оздравителна способност.

Как се поставя имплант?Процедурата за поставяне на зъбен имплант се предхожда от рентгеново изследване на типа и количеството налична кост, въз основа на което специалистите от Дентално студио „Света Аполония” ще определят възможността за поставяне на имплант и ще планират разположението на импланта. В повечето случаи, поставянето на зъбен имплант включва две хирургични интервенции. Операциите са рутинни и се извършват под локална анестезия.

При първата операция импланта се поставя в костта и през следващите от три до шест месеца той остава под нивото на венеца, за да се осъществи остеоинтеграцията с костта. През това време може да се носи временна протеза, като пациента ще бъде на „мека” диета.

След като импланта се свърже с костта, се престъпва към втората интервенция. Импланта се разкрива и се поставя малък заздравителен винт. Обикновено след две седмици се взема отпечатък за постоянната конструкция.

Последното посещение в Дентално студио „Света Аполония” е свързано с поставяне на надстройка върху импланта и фиксиране на изработената коронка.

Целия процес - от поставянето на имплантите до завършването на коронките, отнема около шест - осем месеца. През този период повечето пациенти не усещат нарушаване в ежедневния си ритъм на живот.

Възможно ли е, след поставянето му, имплантът да се отхвърли от организма?


В съвременната имплантология не се говори за „отхвърляне'' на имплант, а по-скоро за „устойчивост” на импланта след остеоинтегрирането му с костта. Дълготрайността на импланта зависи предимно от бързината и силата на натоварването му и от липсата на възпалителна реакция в меките тъкани около него.

Кои са предимствата на зъбните импланти?


Съществени предимства на имплантите пред други лечебни варианти са :
Подобрено качество на живот:
  • Не се налага неприятното изпиляване на съседните здрави зъби – те остават незасегнати;
  • Имплантите се вграждат в костта, така се осигурява много по-здрава захапка;
  • Чрез технологията на имплантиране се запазват естествените говорни и дъвкателни функции;
  • Лесна поддръжка - грижата за имплант е като за естествен зъб;
  • Системата, която използваме в Дентално студио „Света Аполония”, позволява имплантологичното лечение да бъде трайно решение за цял живот.
Подобрен външен вид и самочувствие:
  • Заместването на загубен зъб с имплант е единствения начин да се предпази от ''стопяване'' костта на мястото на липсващия зъб и да не се получи промяна във външния вид на лицето;
  • От естетична гледна точка имплантираният зъб не се различава от естествените зъби, което гарантира естествена усмивка;
  • Пациенти с напълно липсващи зъби избягват неудобните моменти при употребата на подвижни протези.
Подобрено общо здраве:
  • Възстановява се качеството на дъвкателния процес и по този начин се предпазва храносмилателната система.

Има ли противопоказания за поставяне на имплант?


На пациенти, излагани на терапевтична радиация, надвишаваща 60 Gy и на имуно-компрометирани пациенти, поставянето на импланти е нежелателно. При диабетици, пушачи и пациенти с остеопороза поставянето на импланти, при покриването на определени медицински стандати, не е противопоказно, но нивото на успеваемост би могло да бъде малко по-ниско.

Ако имам проблем с венците, може ли да ми бъде поставен имплант?


Ако проблема с венците е от възпалително естество, поставянето на имплант е необходимо да бъде предшествано от лечение на заболяването на венеца. (виж )

Имам цяла протеза, която ми е хлабава; може ли да се стабилизира с имплант?


Да, ако нямате собствени зъби и протезата Ви е нестабилна, имплантите ще позволят по-доброто и́ задържане. Може да бъде използвана дори настоящата Ви протеза. В долната челюст, например, се поставят два специални импланта, които захващат протезата чрез, подобни на „тик-так” копчета, задръжни елементи. Така се осигурява лесното поставяне и изваждане на протезата, и същевременно нейната стабилност и дълготрайност.

Необходимо ли е да се почиства с четка за зъби конструкцията над импланта?

Дълготрайният успех на зъбния имплант изисква поддръжката на добра ежедневна орална хигиена. Това, съчетано с регулярните професионални грижи, гарантира продължителния живот на импланта. Съобразно индивидуалните Ви нужди, в Дентално студио „Света Аполония” ще получите инструкции за поддръжка на поставените при нас импланти.

Не пропускайте контролните прегледи на всеки шест месеца! Не играйте хазарт с денталното си здраве!Инвестицията в имплант, поради дълготрайността на лечението, Ви струва по-малко от ежедневното Ви кафе! Със зъбните импланти Вие ще преоткриете удоволствието от спонтанната усмивка, непринудения разговор и кулинарните изкушения. Усещането за сигурност и комфорт е несравнимо. Зъбните импланти ще променят качеството на Вашия живот.

За повече информация, относно имплантологичните услуги, които предлагаме, моля, наберете телефоните дадени за .

Не се колебайте да се свържете с нас, за да обсъдим Вашите въпроси за денталното Ви здраве!