« обратно към новини
28 ноември 2016

ЗЪБНА ЕРОЗИЯ


 

С наближаването на зимните месеци температурите навън все повече се понижават, но, за радост, градусът на настроението се покачва във връзка с настъпването на Коледните и Новогодишни празненства. Температурните амплитуди, като например  студеното време навън и  горещите  напитки у дома или в офиса обаче, могат да бъдат причина за неприятни усещания в зъбите. Болката,  описвана като остра, краткотрайна, провокирана от термични дразнители или химични такива, като кисели храни например, е често в резултат на зъбна ерозия.

 

Както при познатия ни кариес, при зъбната ерозия също се наблюдава загуба на тъкани следствие на деминерализация, но тук дефектите са гладки, с правилни краища и не са инфектирани. Повърхностния слой на зъба, емайлът, е изграден от минерали. При всяко хранене или консумация на кисели напитки киселинността в устата се повишава, започва извличане на минерали от емайла, което се компенсира от слюнката. При често понижение на тази киселинност компенсацията  намалява и процесът на извличане на минералите се задълбочава.

 

Ерозия обикновено се развива по предната повърхност на зъбите във вид на клиновидни вдлъбнатини в шиечната (най-близката до венеца) част на зъбите, но при различни заболявания, свързани с нарушения в храносмилателната система, може да се формира изтриване и на вътрешните зъбни повърхности. Изразеността може да варира от лека загуба на емайл до тежки и дълбоки лезии със силна чувствителност.

 

Ето няколко съвета как да избегнете появата на ерозия

 

·                   Избягвайте консумацията на газирани напитки и кисели храни;  намалете честотата на приема на  цитрусови плодове, под формата на фреш например.

 

·                   Ако спазването на по-горните съвети Ви е невъзможно, ограничете газираните и кисели напитки във времето на основните  хранения, а не между тях, за да може да се възстанови киселинността в устната кухина.

 

·                   Използвайте сламка при консумиране на фреш или газирани напитки, тъй като по този начин течността влиза в контакт с по-малка по площ зъбна повърхност.

 

·                   След  това изплаквайте с вода устата си, но не измивайте веднага зъбите си с четка и паста, а изчакайте поне час.  Това се налага, тъй като повишената киселинност, в комбинация с механичното четкане  би увеличила степента на зъбна ерозия.

 

·                   Дъвчете дъвка без захар след хранене, за да стимулирате естественото производство на слюнка, която спомага за възстановяването на зъбните минерали.

 

·                   При проблем с храносмилането (симптоми като : парене зад гръдната кост, тежест в коремната област, гадене, повръщане, чести регургитации), потърсете помощ от гастроентеролог.

 

 

 

ПОПИТАЙТЕ ЗА ВЪЗМОЖНИТЕ НАЧИНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗЪБНАТА ЕРОЗИЯ ЕКИПА НА  ДЕНТАЛНО СТУДИО СВ. АПОЛОНИЯ. ЗАПАЗЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ  НА ТЕЛ. 052/636 143 ИЛИ 0888855786.

 

 

    

 

 

Facebook