« обратно към новини
12 август 2011

Знаете ли, че… Възпалението на венците при бременни може да бъде рисков фактор за раждане на дете с поднормено тегло и развитие на преeклампсия у родилката.


 

 

От дълги години е известно, че рискови фактори за преждевременно раждане и раждане на дете с поднормено тегло са тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици. В последно време проучванията показват, че е възможно да има и друг рисков фактор – пародонталното възпаление.

Всяка инфекция е причина за притеснение по време на бременност, поради риск за здравето на бебето. Американската Академия по Пародонтология съветва жените, планиращи да забременеят да направят оценка на пародонталния си статус при пародонтолог.

 

По врем на бременност се покачват нивата на половите хормони – прогестерон и естроген. Доказано е, че тези увеличени нива на хормони могат да повишат чувствителността на венеца и да усилят възпалителните реакции към дразнене от хранителни остатъци и зъбна плака. Това може да доведе до подуване, зачервяване и болезненост във венеца. Това е най-често развиващото се възпалене на венците при бременни: гингивит, с начало във втория или третия месец, чиято тежест може да прогресира с напредването на бременността до осмия месец.

В някои случаи отточния венец по време на бременност, може да реагира по-силно на локални дразнения и да разрасне значително. Тoзи, т. нар. тумор на бременността не e злокачествен и e обичайно безболезнен. Обикновено изчезва след края на бременността, но понякога може да изисква отстраняване от специалист-пародонтолог.

Изследване, публикувано във fевруарския брой на американското списание „Акушерство и Гинекология” от 2003г., разкрива, че активното пародонтално заболяване по време на бременност значително увеличава риска от развитие на прееклампсия у бременната. Прееклампсията, или предизвикано от бременността високо кръвно налягане, може да доведе до заболяване или фатален край за родилката или за плода при 5-10% от всички бременности. Прееклампсията възниква понякога след 20-та гестационна седмица. Точната причина за развитието ́и не е известна, но се знае, че жени с анамнеза за хронично високо кръвно налягане, първа бременност, възраст над 40г., с многоплодна бременност, или страдащи от диабет или бъбречни заболявания, са с по-висок риск от развитие на прееклампсия. Много високото кръвно налягане намалява притока на кислород и хранителни вещества през плацентата до фетуса и може да причини увреждания на органи на плода, несъвместими с живота. Леките форми на състоянието могат да бъдат контролирани до края на бременността, но по-тежките случаи могат да наложат преждевременно раждане.

Изследователи от Университета в Северна Каролина (СК) в Чапъл Хил и в Университетския медицински център Дюк в Дурхам (СК) изследвали бременни жени преди 26-та гестационна седмица за пародонтално заболяване и отново преди раждането. Те открили, че преди 26-та гестационна семица само 2% от жените със здрави венци са имали прееклампсия, за разлика от 5% за жените с умерено и 6% при тежко пародонтално възпаление. В изследваните случаи, в края на бременността само 3% от жените със здрави венци, 5% от тези с умерено и 10% от жените с тежко пародонтално заболяване са развили прееклампсия. Изследователите предполагат, че инфекцията, причиняваща пародонтално заболяване може да достигне плацентата и да причини възпаление и там, но се изискват още изследвания, за да се докаже дали пародонталното заболяване причинява състоянието прееклампсия  или е само свързано с него.

 

Ако сте бременна и имате диагностицирано пародонтално заболяване, своевременното му лечение може да намали риска от преждевременно раждане или раждане на дете с поднормено тегло. Свържете се с нас за повече информация. Ако планирате бременност, добра идея е да включите пародонтална оценка като част от пренаталната грижа. В дентално студио „Св. Аполония” можете да получите пародонтална помощ, както и да се възползвате от полагащият Ви се втори годишен преглед при бременност по Здравна каса.

Здравите зъби биха помогнали на Вас и Вашето бебе да се усмихнете.

 

 

Facebook